head1

Hegyvidéki Önkormányzat

Sószobánk
Sószobánk

Gyermekeink egészségének hatékony védelme érdekében a Budapest XII. kerületi Önkormányzat megbízásából 2008. szeptemberében az óvoda épületén belül elkészült a sószobánk, mely közel két tonnányi nyers parajdi sót tartalmaz. A 4 millió éves parajdi só összetétele 96-97% NaCl, valamint a szürke színt adó iszapmaradvány, benne – egyebek közt – jód, bróm, kalcium, kálium, magnézium, ammonitek, szulfátok.

A sópadló durvára őrölt, sóra rakott sótéglákból áll, míg a sófalban sórögök találhatók, amelyek óriási felületen érintkeznek a szoba levegőjével, megtöltve azt jótékony hatású negatív só ionokkal. Ezek a só ionok nincsenek vízhez kötve (azaz nem párologtatjuk őket), így nem irritálják a nyálkahártyát; a száraz só-ionok a légutak legmélyére lejutva fejtik ki tisztító, fertőtlenítő hatásukat.

Az erdélyi Sóvidék központjának számító Parajd község egész Románia egyik legjelentősebb turisztikai célpontja, amely a légúti panaszokat gyógyító sóbányájáról híres. A bányát évről évre asztmatikus, allergiás, légcsőhurutos betegek tíz- és tízezrei látogatják. A sószoba száraz légköre hasonló a parajdi sóbánya természetes, baktérium-, vírus- és gombamentes légköréhez. A sószoba száraz sós levegője belélegzésének káros hatásai nem ismertek. Az óvodánkba járó valamennyi gyermekek legalább heti 1 alkalommal eljut a sószobába!